Beboerhuset

Generalforsamling 25. marts 2015, formandens beretning

Medlemssituationen:

Der er d.d. 202 medlemmer og 38 støttemedlemmer, i alt 240. I fjor ved samme tid var der 207 medlemmer og 27 støttemedlemmer, i alt 231. Der kommer nok flere til af begge slags, efterhånden som året skrider frem, sådan plejer det at gå.

Kommunikation til medlemmerne:

For det første har vi en arrangementskalender i beboerbladet. Det kommer 4 gange om året, så den kan ikke altid være aktuel, og der kan komme ændringer i den. Derfor har vi også en mailliste som medlemmer og andre interesserede har meldt sig til, og som sender meddelelser ud om foreningens arrangementer efterhånden som de nærmer sig, så man kan få de sidste opdateringer. Og vi har en facebookgruppe, som opdateres med arrangementerne nogenlunde samtidig med at de kommer på maillisten. Desuden bruger vi gammeldags opslag af papir som anbringes i og i vinduerne i Beboerhuset.
Endelig har vi en hjemmeside som hedder www.beboerhuset.org, hvor man kan læse alt om beboerforeningen, så det kan stærkt anbefales at besøge den med jævne mellemrum. Webmaster er Brian Hvam som har lavet den, og som opdaterer den når bestyrelsen sender besked om hvad der skal på som aktuelt og af som uaktuelt.


Hvad der sker i hverdagene:

Onsdagscafeerne

Hver onsdag aften er caféaften hvor man ganske uforpligtet kan komme og få en kop kaffe, øl, vin osv. Cafeen passes sædvanligvis af to personer, hvoraf den ene er et bestyrelsesmedlem som tager sig af udlejningen. Onsdagscafeerne er sommetider pænt besøgte og sommetider ikke så pænt besøgte, men der er under alle omstændigheder liv i huset på onsdagsaftenerne. Så vi vil opfordre alle til at kigge ind om onsdagen og sige godaw.

Med regelmæssige mellemrum bliver der på caféaftenerne lavet specielle arrangementer:

Mad-musik-café. Her har tilstrømningen hver gang været overvældende med 30-40 gæster som har spist og hørt musik og hygget sig. Siden sidste generalforsamling har vi holdt tre af den slags arrangementer: I april sidste år havde vi Siska Skovs Trio og Markus Valentin og de døde Duer, i oktober havde vi Vidar Seivarsson fra The Lonesome Dukes, og her i januar havde vi en stuekoncert med Jonathan Christensen og Christian Brock. Maden til arrangementerne laves af frivillige kokke. Desuden afholdt Hanne Lynges Odense Sang- og Stemme Akademi sæsonafslutningskoncert her i juni sidste år.
En anden slags arrangement som blev afholdt en søndag i september, var et sønderjysk kaffebord med mindst 16 forskellige slags kager – det var Julie Mengel der går på bagerafdelingen på Kolds College, der stod for det, godt assisteret af sin mor.

Og for folk der gerne vil sætte kryds i kalenderen i god tid, kan vi røbe, der fredag den 24. april vil være Thai-aften hvor en thailandsk kvinde og hendes danske mand vil diske op med thaimad (som deltagerne delvis skal være med til at lave selv), og at der onsdag den 13. maj vil blive et arrangement med Jens Galschiødt, og endelig at der fredag den 18. september vil være romsmagning med Lars Marcussen fra Kunst og Håndværk. Og der kommer nok endnu mere til.

Årets traditionsbundne arrangementer, kronologisk:

Første maj var der fællesspisning, hvor grillen var tændt. En lille flok var som sædvanlig mødt frem, og det var meget hyggeligt.

Sankthans aften var der fællesspisning og bål. Der var mødt masser af mennesker op, både til spisningen hvor grillen igen var tændt, og til bålet bagefter. Bålet var som året før stort, fordi vi igen i år havde fået skaffet et ordentligt læs grene fra bålet ude på Engen, og det brændte fint. Halsbrand kunne slukkes i fadøl fra Festbrandbilen, som man kan leje af Boje Talleruphus til festlige lejligheder.

Høst- og loppemarked holdt vi en søndag i september: Der var mange boder med loppeeffekter og en enkelt med specialiteter som øl og rom og kunst. Der var også grillpølser, og der var spillemandsmusik med trioen Fynboerne, som næsten ikke var til at standse da de var gået i gang, så der var herlig underholdning til langt hen på eftermiddagen. Og der var lotteri med fine præmier. En fin eftermiddag for børn og voksne.

Til gengæld var der to traditionelle børnearrangementer der ikke blev til noget. Det ene var juleklip første søndag i advent, som vi valgte at aflyse, da det de seneste år ikke har været nogen succes pga. manglende tilslutning (året før kom der kun én mor med to børn). Det andet var fastelavn i februar, som blev aflyst fordi det lå i den ene ende af vinterferien, hvor ingen i bestyrelsen havde tid til at tage sig af det, og heller ingen andre havde meldt sig til det – og måske kunne man også pga. ferien forvente at der ikke ville komme så mange børn. Lidt ærgerligt, men måske kunne man i næste sæson få begge de to arrangementer tilbage, hvis fx nogle børnefamilier ville stå for det og måske kunne finde på nye, spændende måder at arrangere det på.

Udlejning:

Udlejningen går pænt, der er ofte to udlejninger pr. weekend, nogle gange tre, og nogle gange kun en. Det er sjældent huset slet ikke er lejet ud en weekend, og det er godt fordi det i høj grad er udlejningen foreningens økonomi baserer sig på. Det er også godt med liv i huset i weekenderne, så huset ikke ligger øde hen. Fornylig havde vi indbrud en weekend hvor huset lige præcis ikke var lejet ud. Der er så småt allerede ved at komme gang i efterårsudlejningerne, og der er faktisk også begyndt at komme reservationer til næste år og enkelte i 2016 og 2017.!

Samarbejdet med Regnbuen

Vi har jo fritidsklubben Regnbuen som lejer. Vi har en fornuftig samarbejdsaftale og et godt samarbejde med Regnbuen, fx er det regnbuebørnene der udstiller billeder i beboerhuset her i marts. De plejer også at lave fastelavnstønder til fastelavn (det gjorde de så af gode grunde ikke i år), og de laver altid en flot heks til vores sankthansbål osv.

De fysiske rammer

De fysiske rammer i huset

Der er ikke sket så meget på det punkt siden sidste år. Vi har fået en ny tyverialarm, som i en periode ikke har virket, og mens den ikke gjorde det, havde vi det tidligere omtalte indbrud, hvor der bl.a. blev smadret et vindue og døren op til Regnbuen på første sal. Nu er alarmen repareret, så den virker igen, så nu har vi altså både en ny alarm og en ny dør. Det var i øvrigt Regnbuen det gik mest ud over, da de fik stjålet computere, fjernsyn og playstations. Vi mistede lidt vin og øl og kaffe, og lidt penge. Som en konsekvens heraf har vi besluttet aldrig mere at efterlade penge i huset, heller ikke i aflåste skabe.

De fysiske rammer uden for huset

Beboerforeningen er jo Odense Kommunes medspiller når det gælder de fysiske rammer i hele kvarteret. Beboerforeningen har været meget involveret i sagen om renoveringen af Professor Labri-skulpturen og legepladsen på hjørnet af Skt. Knuds Gade og Fredensgade, og sidste sommer, den 11. juli kl. 11.11. kunne indvielsen af den nye plads endelig finde sted. Odense Bys Kunstfond betalte renoveringen sammen med en række private fonde, og formanden for kunstfonden, Anders W. Berthelsen, fortalte om professoren, og arkitekt Michael Finke fra arkitektfirmaet Land+, som sammen med skulpturens ophavsmand, kunstneren Erling Tingkær stod for renoveringen, fortalte om professoren og processen. Strålende sol og mange mennesker på trods af sommerferien, beboere, børn fra kvarterets institutioner og ældre fra plejecentret i Albanigade havde en fin formiddag med kunstfondsponsorerede sodavand og gøgl på højt niveau leveret af professor Labris arvtager professor Tonny Trifolikom. Og arrangementet kom sørme også i Stiftstidende.

Et andet projekt, som vi (og det vil i denne forbindelse egentlig kun sige beboerne i Skt. Knuds Gade, Gormsgade og Fredensgade) er inddraget i, er et pilotprojekt om affaldsindsamling. De tre gader skal af med skraldespande og sække og i stedet have underjordiske affaldscontainere med fikse affaldsindkast på gaden, og det er meningen at det med tiden skal udbredes til andre steder i Odense, hvis det bliver en succes, og det plejer pilotprojekter jo at blive. Der har været nedsat en arbejdsgruppe af beboere som sammen med Odense Kommune og Odense Renovation har diskuteret projektet, og arbejdet skal til at gå i gang nu. Sammen med de nye affaldsindkast bliver der etableret en minigenbrugsstation på den kommunens tomme grund, som hedder ”Gruseren”, midt i Skt. Knuds Gade.

”Gruseren” var kommunen i øvrigt lige ved at sælge, så der kunne opføres et hus på den, men det ville have gjort parkeringssituationen i kvarteret endnu mere umulig, end den er i forvejen, så nogle beboere, familien Albrektsen i Skt. Knuds Gade, lavede sammen med beboerforeningen en underskriftindsamling imod salget. Og de 20-30 parkeringspladser på grunden blev faktisk reddet, idet forvaltningen sendte sagen til politikerne i By-og Kulturudvalget, som beboerforeningen sendte sine argumenter imod salget til, og udvalget besluttede så alligevel ikke at sælge grunden. Til gengæld skal beboerne / beboerforeningen ”drive” pladsen, dvs. sørge for at den er i pæn stand og uden for mange huller, det vil i praksis sige forsyne den med et læs grus, når den trænger til det. Vi har endnu ikke undersøgt hvad det koster her, men jeg ved at ude i Husby ved Vesterhavet koster 10 m3 stabilgrus inkl. arbejdskraft til jævning koster 2960 kr., og det er endda med moms! Det går nok lige. Så nu har vi – det vil stadig sige beboerforeningen og beboere i de Skt. Knuds Gade og Fredensgade – dannet en ”grusergruppe” på en halv snes beboere, som skal holde øje med grunden og sørge for at den bliver forsynet med nyt grus en gang imellem, når det er nødvendigt. Men nu skal minigenbrugsstationen lige etableres først.
Der har i den her forbindelse været problematiseret hvem der har ansvaret hvis der sker person- eller tingskade på grunden. Det har kommunen ifølge kommunen selv, men stiller krav om ”en vedligeholdelsesmæssig stand som reducerer risikoen til et absolut minimum”. Det skulle vi nok kunne klare.
_ _ _ _ _

Hermed slut på bestyrelsens beretning. Så er der også noget som ligger i særlige arbejdsgrupper, så det vil de underholde med lige om lidt.

Der er tre "gamle” grupper, nemlig Madklubben (Jette Petersen og Stinne Hvam og Marianne og Lotte), Kunståbentgruppen (Ingelise Bech Hansen og Mia Keinke) og beboerbladgruppen (Erling Uhrbrand, Pernille Hamming, Knud Holst og mig).
Så blev der sidste år nedsat en Skt. Hans-gruppe (Kurt Kjerrumgaard, Gunnar Kahr og mig), en Professor Labri-festgruppe (Kurt Kjerrumgaard, Gunnar Kahr og mig), en trafikgruppe til at arbejde med kvarterets overordnede trafikforhold (Birgit Brøns, Hjørdis Albrektsen, Frauke Schaumburg, Kjersti Øverland og Kurt Kjerrumgaard), en gaderengøringsgruppe (Tove Kiær Thomsen, Anton Vestergaard og Pernille Hamming), og en strikkeklubgruppe (Malan Zachariassen, Lea Møller, Pernille Hamming, Anita Bigum og Frauke Schaumburg).

nach oben