Beboerhuset

Generalforsamling 29.marts 2023, bestyrelsens beretning

Først et par ord generelt om beboerforeningen BEBOERHUSET til ære for nye medlemmer, som måtte være til stede i aften.

Beboerforeningen er, som det fremgår af vedtægterne, en forening, som er sat i verden for at ”arbejde for trivslen for beboerne i kvarteret”. Vi lejer huset her, Godthåbsgade 30B, af Odense Kommune, og så lejer vi igen fløjen over mod forhuset, ud til organisationen ’2 Timer om Ugen’, som gør en sproglig og kulturel indsats for børn med dansk som andetsprog, og som bruger lokalerne der til kontor- og mødelokaler.

Derudover lejer vi cafeen her ud til Multikulturel Kvindeforening, som laver kurser og andre aktiviteter for indvandrerkvinder, og som familiecafé til Red Barnet og Mødrehjælpen. De udlejninger er på timebasis.

Lejeindtægterne fra ’2 Timer om Ugen’, Multikulturel Kvindeforening, Red Barnet og Mødrehjælpen betyder så, sammen med indtægterne fra udlejningen af cafeen til private fester i weekenderne, samt medlemskontingenter og salg fra baren, at vi kan få økonomien til at løbe rundt og lave arrangementer for medlemmerne.

------------

Sidste år fik vi en glædelig overraskelse, da Beboerhuset fik et økonomisk tilskud fra Nordea-fonden på 17.500 kr. Det blev brugt til at investere i en ny grill – en gasgrill – som kan højne standarden ved nogle af vores arrangementer, samt en stak nye brætspil til brug i cafeen. Der var også nok til indkøb af sangbøger, som ikke er indkøbt endnu, men som skal bruges, når foreningen får realiseret sine planer om at lave nogle deciderede sangarrangementer.

Hvis vi skal se lidt på beboerhusets aktiviteter siden generalforsamlingen sidste år, så kan vi begynde med at se på, hvad der sker på onsdagsaftenerne, hvor cafeen traditionelt har åbent. Onsdagsaftenerne er generelt ikke det helt store tilløbsstykke. Nogle af dem har været musikaftener, hvor vores huspianist Oliver underholder med enten klaverspil eller musikquiz. Andre er helliget brætspil. Begge dele meget hyggelige arrangementer, men uden en voldsom stor tilslutning. Onsdagsaftenerne fungerer bedst, når der sker noget ekstraordinært, som fx en forårsaften i maj, hvor vi havde fået to af Odenses vægtere nede fra Overgade-kvarteret til at komme og synge vægtersange og fortælle skrøner. Og onsdagene fungerer også fint, når der er ferniseringer (eller Kunståbent, som vi kalder det (det vil kunstgruppen fortælle meget mere om senere)). Ved de lejligheder stiger besøgstallet betragteligt. Men de almindelige onsdagscafeer trænger nok i det hele taget lidt til en nytænkning.

Umiddelbart før generalforsamlingen sidste år blev vi godkendt som vært for live-streamede naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet. Og de arrangementer har siden gået slag i slag. Det er blevet noget af en succes, der kommer for det meste mange til arrangementerne, og man bliver klogere på de forskelligste ting fra flagermus over Grønlands indlandsis til kaffe og universets opståen. Emnerne formidles med stor indsigt og for det meste også megen humor. Det foregår på tirsdage og kan stærkt anbefales.

De fredagsaftener, hvor vi har afholdt arrangementer, har der også været meget gang i. Det har siden sidst været afholdt to koncerter. Den ene var i efteråret med Hans Mydtskov og Morten Nordal, som leverede jazz mm. for et fyldt beboerhus. Den anden var i vinter med John Larsen Trio, som underholdt med ældre og nyere klassikere fra visegenren. Og indimellem var der så den årlige mad- og viseaften med Louise og Drengene (som i øvrigt har taget navneforandring til Viseværterne), og som leverede hovedsageligt syng-med-viser, efter at deres til lejligheden medbragte madhold havde leveret en ualmindelig velsmagende menu. Alt med stor succes.

Og her skal jeg så lige benytte lejligheden til at reklamere for to arrangementer, som afholdes her i foråret. Det ene er en romsmagningsaften med romekspert og -importør Lars Peder Marcussen, som der allerede er sendt invitationer ud til (det er fredag den 14. april), og en musikaften med den polske violinist Maja Sokolowska som bl.a. arbejder ved Wroclaw Operaen og vil underholde med klassisk musik, etno-jazz og klezmer musik (det er onsdag den 26. april). Det vil der i den nærmeste fremtid blive sendt invitationer ud til.

Huset har selvfølgelig også afholdt sine traditionelle store arrangementer. Det drejer sig om sankthansaften, høstmarked og fastelavn for børn. Sankthans fejrede vi som sædvanlig med stor tilslutning med fællesspisning i det grønne – hvor den nye gasgrill rigtig kom til sin ret – efterfulgt af sankthansbål uden heks (heks på bålet er blevet umoderne), men med de gamle sankthansviser, og Festbrandbilen leverede fadøl til festlighederne.

Høstmarkedet blev i september fejret med delikatesse- og loppemarked, hvor foreningens medlemmer kunne sælge egne delikatesser og lopper, til akkompagnement af Felding og Larsens hyggelige eftermiddagsjazz og -blues. Og igen kom gasgrillen på arbejde med fremstilling af grillpølser til markedsgæsterne.

Til fastelavn var vejret igen i år med os, så børnenes tøndeslagning kunne foregå ude på fodboldbanen i flot sol, og bagefter indtog børnene så huset for at få saft og fastelavnsboller sammen med deres forældre og andre medbragte voksne.

Så mange var ordene fra bestyrelsen.

Så er der beretninger fra arbejdsgrupperne, og jeg vil foreslå, at vi venter med spørgsmål og kommentarer til det hele, indtil grupperne har fortalt om deres arbejde. Der er tre arbejdsgrupper, nemlig:

Madgruppen, som sørger for, at her er mad på bordet ca. to gange om måneden, og som består af Stinne Hvam, Pia Christoffersen, Marianne Hedemand, Jette Pedersen og Lotte Aabjerg.

Kunstgruppen, som sørger for at her altid er kunst på væggene, og som består af Ingelise Bech Hansen. Mia Keinke er siden sidst gået ud af gruppen.

Bladgruppen, som laver beboerbladet Beboeren, og som består af Christen Tofte, Henrik Lumholdt og mig. Her er Stig Vognæs gået ud siden sidst. Til gengæld er Lise Lyng Falkenberg gået ind i redaktionen fra og med næste nummer.

nach oben